Avtohipnoza – Avtogeni trening

»Začeti moraš pripovedovati zgodbo življenja, kakršnega si zdaj želiš, da bi bilo in prenehati pripovedovati, kakšno je bilo ali kakšno je tvoje življenje. In ko pripoveduješ zgodbo svojega življenja (to počneš skoraj ves dan, vsak dan, z besedami in dejanji), se moraš med pripovedovanjem počutiti dobro«

Avtogeni trening ni le tehnika relaksacije. Je hkrati tudi šola življenja. AT pomaga vsakemu človeku, da nadoknadi iztrošeno energijo in ponovno privede svoj napeti psihofizični aparat v stanje ravnotežja ter da razvije tiste svoje sposobnosti, ki so bile zavrte od najzgodnejšega otroštva, zaradi neadekvatnih medsebojnih odnosov.

Avtogeni trening je učinkovita in celostna tehnika, ki vključuje telo in duha. Avtogeni trening omogoči posamezniku, da začne proces samozdravljenja in osebnostne rasti. Redna vadba prispeva k vzdrževanju splošnega zdravja, dobrega počutja ter odpravljanju raznovrstnih preteklih travm, preteklih vzorcev.
Posledično se začenjamo srečevati sami s seboj in se soočati z mnogimi potlačenimi vsebinami v naši podzavesti, ki smo jih pridobili skozi življenje. Ta pot pa je včasih zato lahko težka in naporna, toda biti moramo vztrajni, imeti dovolj moči, da se soočamo tudi z neugodnimi dimenzijami svoje osebnosti. Sprejeti in dojeti moramo, da v sebi nosimo tudi slabosti in z vadbo avtogenega treninga bodo le-te preoblikovane, kar bo spodbujalo nadaljnjo osebnostno rasti in razvoj.

Pogosto se uporablja za obvladovanje psihosomatskih težav, ki so posledica stresa. Avtogeni trening sestoji iz serije preprostih vaj, ki vključujejo zavedanje svojega telesa in sprostitev. To pa omogoča posamezniku, da izključi sistem boj ali beg, katerega posledica je stres, vključi pa sistem ponovne regeneracije in počitka.
Avtohipnoza oz. avtogeni trening je odlična metoda za obvladovanje stresa, izboljšanje zdravja in svojih potencialov ter sproščanje celega svojega življenja. Cilj avtogenega treninga je telesni in duševni mir, stanje relaksacije!

Z AT se naučimo uporabljati svoj um, izboljšati svojo učinkovitost in pripeljati svoje sposobnosti do popolnosti.
Z doseženim stanjem sprostitve lahko uravnotežimo svoje telo in duha ter sprožimo procese samozdravljenja, dostopamo do neomejenih virov svojega uma, da dosežemo svoje cilje ali odpravimo svoje strahove in blokade.

Avtogeni trening odlično pripomore, da smo srečnejši, samozavestnejši, odločnejši, da bolje obvladujemo stres, imamo sprejemljivejši odnos do samega sebe in okolice, ter da bolje obvladujemo svoje emocije in smo v boljši telesni kondiciji na sploh.
Osvojitev tehnike avtogenega treninga je naložba za celo življenje in postane del zdravega življenjskega sloga. Avtogeni trening ljudje uporabljajo na vseh področjih v življenju, da povečajo učinkovitost, kreativnost in zdravljenje.
Tehnika je bila uporabljena pri mednarodnih športnikih, da si povečajo učinkovitost, pilotom, da si pomagajo pri utrujenosti. V poslovnem okolju so si mnogi pomagali obdržati koncentracijo in zmanjšali absentizem pri delavcih. AT pa se je uporabil celo pri astronavtih pri potrebnem usklajevanju na okoliščin pri potovanju v vesolje.

Na koncu tečaja ima oseba sprostitveno tehniko, ki jo uporablja lahko kadarkoli v življenju in tako premagujete ovire lažje, hitreje in predvsem z manj stresa. Z manj stresa bo oseba preprosto bolj mirna in racionalna oseba.

Tečaj AT poteka enkrat tedensko; na vsakem srečanju osvojimo po eno vajo, ki jo vaditelj nato s pomočjo posnetkov vadi sam doma; vključenih je 7 zaporednih srečanj; na zadnjem srečanju se vključi še dodatna šesta vaja, ki je pripravljena glede na potrebe vaditelja.

Avtogeni trening učinkuje pri:

 • premagovanje stresa, tesnoba in strah, depresija, napadi panike,…
 • vedenjske težave
 • motnje spanja
 • izboljšanje zbranosti, odpravljanje težav z učenjem in delovno učinkovitostjo, ustvarjalnost
 • izboljša koncentracijo in fokus
 • krepitev samozavesti in izboljšanje samopodobe
 • oseba se umiri, osredotoči
 • javna nastopanja postanejo bolj sproščena
 • osebnostna rast je ob umirjanju in sprejemanju sebe in drugih močno pospešena
 • glavoboli in migrene
 • želodčno-črevesne težave
 • okrepi se imunski sistem, zniža se raven sladkorja v krvi, zniža se krvni tlak, po opravljenem avtogenem treningu se zniža holesterol, alergije (seneni nahod, alergijska astma, kožne alergije, težavah v menopavzi)
 • je orodje samoaktualizacije, povečuje pozitivna čustva in daje občutek kontrole nad življenjem

»Glavni ključ do uspeha v življenju za dosego tistega kar si globoko želiš, je popolna sprostitev sil in popolna predanost delu ali kateremukoli načrtu«