Dihalne vaje

»Izboljšanje počutja to bo pomagalo sprožiti vibracijo vseh zaželenih stvari; in ko boš to enkrat dosegel, boš njihovo esenco pritegnil v svoje življenje«

Dihalne vaje – pravilno dihanje poveže naše telo z njegovo baterijo (solarnim pleksusom), kjer je shranjena ogromna potencialna energija. To energijo lahko sprostimo s posebnimi dihalnimi vajami kar ima za posledico telesno in umsko pomladitev. Večina ljudi uporablja le del svoje pljučne kapacitete pri dihanju. Dihajo plitko in pri tem uporabljajo le del svojega prsnega koša. Rame so potisnjene naprej in navzdol, pojavljajo se bolečine v zgornjem delu hrbta in vratu in trpijo zaradi pomanjkanja kisika. Ti ljudje se hitro utrudijo pa ne vedo zakaj.

S pravilnim, preponskim (trebušnim) dihanjem, lahko odpravimo napetosti in celo nekatere oblike depresij. Najpomembnejši učinek dobrega dihanja je zbiranje prane (življenjske, živčne energije), ki poveča našo raven vitalne energije. Preko kontroliranja prane (pranayama) pa kontroliramo svoj um. Popoln in počasen izdih je pogoj za pravilno dihanje, saj ne moremo pravilno (globoko) vdihniti, če nismo pljuč prej temeljito izpraznili.

Izdih mora biti tih (tako kot vse dihanje) in telo pri tem sproščeno. Več porabljenega (slabega) zraka kot bomo izdihnili, več svežega (bogatega s kisikom) lahko vdihnemo. Uravnoteženo izmenjavo ogljikovega dioksida in kisika poveže z vseh živim. Dihanje je najbolj primarni nagon, vendar smo mnogi pozabili pravilno dihati.

S pravilnim dihanjem si lahko neverjetno izboljšamo zdravje in počutje. Način kako dihamo – plitko in globoko, mirno ali sunkovito – je barometer našega telesnega in čustvenega stanja in eden prvih znakov stresa. Vemo, da se s pravilnim dihanjem oskrbimo s kisikom in omogočimo svojemu glasu, da se izrazi v polnosti, manj pa je očiten vpliv dihanja na razum (svetlo rdeča, s kisikom rdeča kri, ki prihaja v možgane, je najboljša osnova mirnih in premišljenih odločitev, ki jih drugi spoštujejo). Poleg tega lahko dolg, tekoč izdih pomaga sprostiti manjše telesne bolečine in napetosti – zde se kot bi jih dobesedno odpihnil. Če ne znamo pravilno dihati, se ne moremo popolnoma sprostiti. Naše dobro počutje je tesno povezano s pravilnim dihanjem.

»Vse ljudi, okoliščine, dogodke in situacije pritegneš k sebi z močjo misli, ki jih misliš«